Årets første forelesning – Studieteknikk og Digitale plattformer

Da var vi endelig i gang med fjerde semester, et nytt og spennende semester som er ganske ulikt hva vi har hatt før. Vi blir utfordret og det blir stilt høyere krav enn hva vi har hatt tidligere. Dette vil også være med på å gjøre oss enda bedre rustet til vi skal ut i arbeidslivet og jeg forhåpentligvis kan jobbe med noe innenfor Digital markedsføring. Etter å ha hatt min første forelesning i dette faget, synes jeg det allerede virker spennende og gøy. Kurset er delt inn i fire deler. Digital økonomi og forretningsmodeller med Arne Krokan er det første vi skal igjennom de kommende ukene. Mine forventninger til dette kurset er å få mye kunnskap og utarbeide en bedre blogg.

Så etter første forelesning, hva var det jeg syntes var interessant? Marianne Hagelia startet forelesningen med å snakke om viktigheten med å ha en god digital studieteknikk, og hvor mye det kan være med på å gjøre oss flinkere og lære mer i dette faget. Hun viser til en artikkel fra aftenposten (https://www.aftenposten.no/norge/i/AdVa5/bare-10-prosent-faar-med-seg-stoffet-under-forelesninger)  hvor det er forsket på at man kun husker 10% av stoffet fra forelesningen, selv rett etter man har hørt det. Derfor vil det å ha en god studieteknikk være utrolig viktig for å lære på en best mulig måte. Hun kom med mange gode tips, men et tips jeg skal ta med meg videre dette semesteret er det å jobbe med notatene mine etter hver forelesning. På denne måten vil jeg ikke kun huske bedre, men jeg vil også utarbeide gode notater og forstå sammenhengen av det jeg har skrevet på en mye bedre måte enn om jeg kun skulle notert underveis i forelesningen. Til slutt snakket hun om å bruke Google Docs til å jobbe med Samskriving av notater. Dette er et program som jeg har tatt i bruk før, men kun når vi har jobbet med gruppeeksamen. Samskriving av notater for å lære fagstoffet var noe som var nytt for meg, men noe som jeg helt klart kommer til å ta i bruk dette semesteret.

Etter noen gode tips og triks fra Marianne Hagelia var det tilbake til Arne, hvor det ble snakket om digitale plattformer og plattformøkonomi. Her var det mye interessant, men det som interesserer meg mest er hvordan digitale plattformer overtar arbeid som vi mennesker tidligere har utført. Dette er noe jeg ser frem il å lære og lese mer om dette semesteret.

Så hva er egentlig en digital plattform? … I en artikkel publisert av Atea (https://www.atea.no/siste-nytt/en-digital-plattform-gir-deg-kontroll-pa-dataen/) beskrives en digital plattform som en løsning for å samle, oppbevare og bearbeide data man samler inn, som også kan sammenlignes litt som en nettbank bare for data. Du har både fysiske og digitale plattformer. En fysisk plattform kan for eksempel være et kjøpesenter der mennesker handler fysisk og kommuniserer i butikkene. En digital plattform er en «møteplass» som foregår digitalt hvor man kan drive kjøp og salg av varer og tjenester og kommunisere. Noen eksempler på slike møteplasser er snapchat, Zoom og Facebook messenger hvor man kan kommunisere digitalt. Men man har også digitale møteplasser som AirBnB, Amazon, finn.no og Vipps hvor det forekommer salg av varer og tjenester.

De siste årene har de digitale plattformene tatt over en stor del av hvordan organisasjoner jobber på. Plattformene er også billig å lage og globale, men med dette kommer det også nye utfordringer og nye arbeidsprosesser. De siste årene har internett blitt en utrolig viktig faktor for bedrifter, og sosiale plattformer som LinkedIn, Instagram og Facebook og flere ulike digitale plattformer blir viktige for bedriftene til å markedsføre seg selv på en god måte. Alle har en type telefon som man har tilgang til internett og disse digitale plattformene, derfor vil denne type markedsføringen bli utrolig viktig for å synliggjøre seg selv. Du vil også kunne kontrollere hvilke kunder og målgrupper du vil treffe.

At digitale plattformer er her for å bli er det ingen tvil om, og det blir også spennende å følge med på utviklingen når jeg også personlig skal ut i arbeidslivet. Etter første «offisielle» forelesning vil jeg alt i alt si meg veldig fornøyd. Jeg gleder meg til fortsettelsen av dette valgfaget som interesserer meg veldig.

Kilder:

https://www.aftenposten.no/norge/i/AdVa5/bare-10-prosent-faar-med-seg-stoffet-under-forelesninger
https://www.atea.no/siste-nytt/en-digital-plattform-gir-deg-kontroll-pa-dataen/

En tanke om “Årets første forelesning – Studieteknikk og Digitale plattformer

 1. Du skriver et fint og utfyllende innlegg om hva du har lært, og trekker inn god refleksjon og egne tanker. Sammen med et godt språk og setningsoppbygging, samt det at du har vist til kilder i teksten, er dette veldig bra!

  Jeg har noen tips og utfordringer til videre arbeid, som vil kunne løfte helhetsinntrykket av innleggene dine:
  1. Du skriver en god innledning, men det jeg hadde likt å se er at du gir et klarere uttrykk for hva som er formålet med innlegget. Hvis man tenker på å fange leserens oppmerksomhet, så vil det ligge mye i tittelen og innledningen. Dette er jeg sikker på at du kan jobbe litt videre med, og leke med ord med den hensikt å vekke interesse.
  2. Det er fint at du oppgir i løpende tekst, men det som ville gitt et bedre visuelt uttrykk, er å hyperlinke fremfor å lime inn hele linken i løpende tekst. Da markerer du bare et ord, som «les her», og trykker på hyperlink, slik at linken gjemmes i ordet og markeres med en understrek.
  3. underoverskrifter i fet tekst er både fint for rent strukturelt ved at det bryter opp teksten, men det gir også leseren et overblikk over hva innlegget tar for seg.
  4. Ved å bruke bilder i innlegget, vil det gi leseren et bedre visuelt inntrykk, og det vil potensielt være mer spennende å lese fremfor bare tekst. La innlegget bli mer levende. Husk bare å oppgi kilder og eventuell beskrivelse under bildene.

  Jeg gleder meg til å lese bloggen din fremover! Du er allerede veldig godt i gang, og jeg er sikker på at dette bare blir bedre og bedre 🙂 Bra jobba

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *