Kunstig intelligens – burde vi bekymre oss for fremtiden?

Referat fra forelesning 8. Januar 2021

Den 8. Januar hadde vi nok en forelesning med Arne krokan. I denne forelesningen snakket han om hvordan maskiner har tatt over mer og mer av det vi mennesker gjorde før. Mennesker blir nå byttet ut med roboter og kunstig intelligens. Han snakket om hva slags roboter som allerede finnes, hva som kan komme og hvordan utviklingen til kunstig intelligens kommer til å utspille seg. Etter denne forelesningen forsto jeg raskt hvor fort dette har utviklet seg, men kommer kunstig intelligens til å true jobben din?

Det første Arne snakker om under denne presentasjonen er hvordan maskinene overtar oppgavene. Første temaet innenfor dette var fenomenet roboter som er en teknologi innenfor kunstig intelligens og ulike måter bedrifter kan ta i bruk slik robotteknologi. Selv om jeg har lest og hørt en del om roboter så ble jeg litt overrasket hvor godt utarbeidet disse roboten har blitt den dag i dag, og hvor mye de kan erstatte mennesker.

Så hva er egentlig en robot?

En robot er en datastyrt enhet som blir brukt som maskiner som ved hjelp av sensorer kan motta data og bearbeide disse til å utføre handlinger. Arne forteller at robotteknologien slik den er i dag har blitt så utrolig avansert, og arbeidsoppgaver som mennesker tidligere har utført nå kan bli fort byttet ut med disse robotene. Han forteller at robotene er designet for å gjøre mindre «feil» enn menneskene, og ettersom teknologien blir bedre vil det også føre til at robotene blir mer rustet til å klare flere arbeidsoppgaver som igjen vil være med å true arbeidsoppgavene som mennesker før har utført. Arne viser også til noen eksempler rundt dette:

 • Selvkjørende minibuss som reiser rundt på forskjellige steder i byen som også kan leverer pakker, som der også kan være med å oppfylle visjonen om en «bilfri» by.
 • Roboter blir brukt som kokker, hvor de også kan rydde og vaske opp etter seg. Krokan forteller at dette er en teknologi som man allerede kan få kjøpt, men at det vil koste utrolig mye penger
 • «Robot-hunder» en robot som har et utseende som en hund som det amerikanske forsvaret har tatt i bruk for å levere post.
 • «Dominos-drone» her ser vi også et eksempel på en robotdrone som leverer pizza istedenfor mennesker som gjør det til vanlig. Selv om det kun var en prøve, er det dette som kommer til å bli fremtiden?

Her kan vi se noen eksempler på at robotteknologien stadig blir bedre, og Krokan har også lagt til flere bilder for å henvise til dette.

Kunstig intelligens

Roboter er en kombinasjon av mekanikk og kunstig intelligens, forteller Arne Krokan. Og det som gjør at roboten hele tiden blir bedre og bedre er kunstig intelligens. Et eksempel fra presentasjonen om kunstig intelligens er en type ChatBot. En Chatbot er en type robot som du kan chatte med ved hjelp av kunstig intelligens. Den type kunstig intelligens kan være med på å hjelpe deg med enkle ting du skulle lure på, inne på eksempelvis en nettbutikk. Krokan viste også til noe som kalles for Gardeners 8 intelligenser, når han skulle forklare hva kunstig intelligens egentlig er:

 • Relasjoner – forstå mennesker
 • Selvinnsikt – forstå seg selv
 • Bodysmart – kroppslig
 • Bildesmart – visuell
 • Musikalsk
 • Ordsmart – språklig
 • Logisk / matematisk
 • Naturalistisk – forstå naturen

Artikkel

Artikkelen jeg syntes var mest spennende og jeg har valgt er «Robotene kommer – er du klar?» som er publisert av talerlisten. No

Kort fortalt handler artikkelen om hvordan vi har det nå i samfunnet og hvordan robotene kommer til å spille en stor rolle i fremtiden, men om vi har noe å frykte?

Lars Rinnan som er CEO i NextBridge Group forteller i artikkelen at kunstig intelligens vil transformere vårt arbeidsliv og privatliv fullstendig. De aller flest i dagens samfunn er ofte borti en form for kunstig intelligens og roboter, alt fra filmene Netflix velger ut for oss, Apple sin Siri-funksjon, ChatBot osv. Disse er med på å skape en bedre kundeopplevelse og det vil være mer effektivt for oss med eksempelvis at Netflix finner filmer på bakgrunn av hva du har sett før og liker.

Når det kommer til hvilke jobber som vil forsvinne og hva som allerede har blitt erstattet av en slik type kunstig intelligens, er det ikke grunn til full panikk. Som en del av den industrielle revolusjonen har det både forsvunnet og oppstått jobber som et resultat av dette. Ekspertene tror derfor at selv om maskiner og kunstig intelligens er på vei oppover i samfunnet, så vil de færreste av oss bli arbeidsledig med det første.

Så hvilke jobber er mest utsatt? … Her er det først og fremst de enkle og regelbaserte jobbene som lagerjobber, kundeservice, aksjehandel og lånesøknader som er mest utsatt forteller Lars Rinnan, dette er fordi de kommer med andre prosesser som gjøres mer effektivt enn hva det har blitt gjort tidligere. Det er også typer høykvalifiserte yrker som blir utfordret av slik kunstig intelligens.

Hvordan ser fremtiden ut? Forskeren Morten Goodwin forteller i artikkelen at han ønsker at vi skal ta imot kunstig intelligens med åpne armer og stole på teknologien videre i fremtiden. Mennesket og maskinen sammen vil i de aller fleste tilfeller være bedre enn kun maskinen. Kunstig intelligens er bedre til å løse mange av de oppgavene vi mennesker før har løst alene, og ved å stole på dette sier ekspertene at det vil gagne oss på best mulig måte. Lars Rinnan tror at halvparten av alle jobber vil forsvinne på sikt.

Jeg valgte denne artikkelen fordi jeg synes det er et veldig spennende tema å følge med på utviklingen i dagens samfunn. Forskere er enige om at kunstig intelligens trengs for å løse mange av de oppgavene som nå blir utført av mennesker … MEN hvor langt skal vi la det gå og hvor mange skal miste jobben over kunstig intelligens? Dette er noe av det som jeg synes er utrolig interessant å følge med på. Og det blir også spennende å se hvordan det er når jeg skal ut i jobb.

Takk for meg.

-Mikkel O.B.

kilder:

 • Artikkel – https://talerlisten.no/robotene-kommer-er-du-klar/

En tanke om “Kunstig intelligens – burde vi bekymre oss for fremtiden?

 1. Veldig interessant skrevet, og god refleksjon rundt artikkelen du har valgt å inkludere. Veldig bra 🙂

  Jeg refererer til kommentaren min på ditt forrige innlegg, med tanke på at den kom etter du postet dette innlegget. Supert at du refererer til Arne, men gjør det også mulig for lesere å finne ut hvem han er. Hyperlenker på referanser i løpende tekst er tingen, og husk alltid å referere til påstander 🙂

  Det er veldig fint at du har brukt bilder og underoverskrifter i innlegget ditt! Det er bare viktig å henvise til bilder du legger ved, og at alle bilder du henter fra nett må refereres til. Dette kan du gjøre i liten tekst under bilde, med en liten beskrivelse og kilde i hyperlink. Oppsummert er hyperlenker alfa omega!

  Gleder meg til å lese neste innlegg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *