Himmel eller helvete?

Bilde hentet fra: https://www.istockphoto.com/photo/heaven-and-hell-religious-choice-gm1225837096-360964716

I mitt fjerde blogginnlegg skal jeg drøfte litt om hvilke sosiale konsekvenser som har oppstått eller kommer til å oppstå i fremtiden på grunn av kunstig intelligens, her bygger jeg også litt videre på mitt forrige blogginnlegg som omhandlet arbeidsledighet og automatisering. Burde vi frykte eller glede oss over utviklingen i verden?

Vil den økende bruken av kunstig intelligens gagne oss på en positiv eller negativ måte. Kan kunstig intelligens være med på å utrydde fattigdom og sykdommer? Vil det hjelpe oss på veien til å få et bedre miljø på jordkloden vår? Vil jobber gå tapt? Hvilke jobber blir erstattet med kunstig intelligens og hvilke nye jobber kommer på bakgrunn av dette. Disse spørsmålene er noen av mange spørsmål som blir forsket på rundt dette med kunstig intelligens.

Det mange mennesker kanskje bekymrer seg om mest når det kommer til kunstig intelligens og fremtiden er hvordan arbeidslivet kommer til å se ut. For mange er fortsatt kunstig intelligens ukjent og kan virke skremmende. Hvilke jobber som før var drevet av mennesker, blir nå byttet ut med kunstig intelligens og robot-teknologi, og hvordan vil de sosiale konsekvensene bli rundt dette. Ny forskning viser at denne utviklingen vi lever i dag vil føre til store endringer i arbeidsmarkedet. En forskningsrapport fra 2018, som er oppsummert i en OECD-rapport skriver følgende indikasjoner på denne utviklingen som dere kan se i denne linken:

  • Alt tyder på at teknologisk utvikling fører til store endringer i arbeidsmarkedet
  • 46 prosent av alle jobber kan bli borte eller vesentlig endret som følge av robotisering
  • Andelen yrker som kan forsvinne helt på grunn av automatisering antas å bli 14 prosent
  • 32 prosent av alle jobber blir forandret

Det kan se veldig skremmende ut og man kanskje frykter at det ikke er lenge til du mister jobben dersom du har en «utsatt» jobb når man leser disse påstandene fra forskningsrapporten gjort av OECD. Selv om det kan høres ut som endringene kan skje i morgen, kommer det nok mest sannsynlig ikke til å skje med det første. Selv om vi hver dag blir eksponert ovenfor en form av kunstig intelligens er det fortsatt tidlig å si på hvilken grad kunstig intelligens kommer til å endre livene våre.

Hvilke jobber blir borte? Roboter med kunstig intelligens har allerede begynt å true arbeidsplasser i flere ulike bransjer. Akkurat hvor mange yrker som blir helt eller delvis automatisert er ikke godt å si da vi hele tiden utvikler den slags form for teknologi. Roboter med kunstig intelligens vil sannsynligvis gjøre jobben din like godt eller bedre enn deg. De jobber uten kaffepause og skravling, de krever verken permisjon, ferie eller sykelønn. De kan også jobbe både natt og dag, noe som gjør de veldig populære ute i arbeidsmarkedet. Utviklingen og automatisering på fabrikker er et tydelig tegn på akkurat dette, de oppgavene som menneskene gjorde før har nå blitt byttet ut med maskiner som gjør jobben. Helautomatisering på en slik arbeidsplass vil derfor føre til at mange mister jobbene sine.

Går du inn i en dagligvarebutikk vil du som oftest se at den gode gamle «kassen» er blitt byttet ut med selvbetjente kasser. Slik at du kan skanne matvarene og betale for det i disse selv. Denne type automatisering kommer med positive sider, men kommer vi i fremtiden kun til å ha butikker uten betjening i det hele tatt og vil dette gagne oss på en god måte? ….  

Amazon Go

I 2018 kom Amazon med et konsept som heter Amazon Go, hvor de i motsetning til andre fysiske butikker så har de ikke noe kassesystem. Her kan man gå rett inn i butikken ved hjelp av at du skanner en QR-kode som man har på Amazon Go-appen. Når du har kommet inn i butikken tar du med deg det du vil ha, også går du bare ut igjen. Og de varene du tar med deg blir automatisk lagt til i din handlekurv i Appen og man blir belastet for det beløpet du har handlet for. Nå tenker du sikkert at det burde være enkelt å stjele fra en slik butikk uten noe tilsyn, men det er det altså ikke. De er utstyrt med et høyt avansert teknologisystem med sensorer og kameraer som følger med på det meste som skjer inne i butikken. Selv om en slik butikk ikke er helt utviklet enda, så kommer vi mest sannsynlig til å se mange slike i årene som kommer. Så til spørsmålet om dette er positivt for oss? Da vil jeg både si ja og nei. For oss forbrukere vil en slik teknologi gjøre det enklere for oss, men det vil også gå ut over flere hundre tusen ansatte rundt om.

Bilde hentet fra: https://sf.eater.com/2018/10/23/18014284/amazon-go-cashierless-store-lunch-fidi-san-francisco

Arbeidsområder som transport, produksjon, fabrikker, lagerjobber, varehandel og mange flere vil med stor sannsynlighet vil bli delvis eller helt byttet ut med en slik kunstig intelligens. Når jobber blir borte, vil det også oppstå nye muligheter på bakgrunn av dette. I følge denne artikkelen fra digi.no, mener analytikerne at kunstig intelligens vil skape 2,3 millioner jobber, mens det vil forsvinne 1,8 millioner jobber på grunn av kunstig intelligens. Så er det derfor en grunn til alt for stor bekymring?

Selv om mange er usikre og skeptiske til en slik automatisert fremtid, tror jeg vi kun skal glede oss over den utviklingen vi har. Vi ser flere tilfeller på at AI og menneskelig intelligens utfyller hverandre på en god måte. Så selv om det er mange jobber som blir tapt og samfunnet endres, vil det også oppstå nye jobber på bakgrunn av dette og verden kommer også til å bli mer bærekraftig med en slik teknologi.

Kilder:

https://www.kristiania.no/aktuelt/2018/12/mellom-menneske-og-maskin/

https://www.digi.no/artikler/tror-kunstig-intelligens-i-2020-vil-skape-flere-jobber-enn-de-som-blir-borte/414361

En tanke om “Himmel eller helvete?

  1. Veldig interessant innlegg, Mikkel! Du skriver godt, og trekker frem mye interessant, og det er veldig spennende å lese 🙂

    Når du har tid, kan det være fint å gå gjennom teksten så du får med flere referanser i løpende tekst, og at du kan bruke hyperlink når du refererer både til tekst og bilder.

    Bra jobba!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *