Bærekraft og Zara

I mitt andre blogginnlegg skal jeg ta utgangspunkt i bedriften vi har valgt til eksamen og se nærmere på i hvilken grad bærekraft har blitt integrert i virksomheten, samt hvordan jeg tror bransjen kommer til å se ut om 5-10 år når det kommer til nemlig dette med bærekraft. Ettersom dette er en bedrift vi skal jobbe videre med under eksamen, har jeg også lyst til å skrive en kort introduksjon om bedriften Zara.

Zara

Zara er en verdenskjent spansk klesforhandler med base i Galicia, Spania. Kleskjeden ble grunnlagt av Amancio Ortega. Kjeden er eid av spanske Inditex Group, som til daglig også driver mange andre store verdenskjente merker som Massimo Dutti, Bershka og Pull & Bear – for å nevne noen av de mest kjente merkene deres. I all hovedsak er det de mest kjent for sitt salg av klær, men de har også de seneste årene åpnet en ny inntektskilde som heter Zara Home, som er en avdeling med ulikt interiør. Den dag i dag har Zara over 2220 butikker i 88 forskjellige land som viser til storheten deres innenfor klesbransjen. De åpnet sin første butikk i Norge i 2006 og har i dag 3 butikker i Oslo, en i Stavanger og en i Kristiansand.

Videre nå skal jeg se nærmere på hvordan bærekraft har blitt integrert i virksomheten.

(Bilde hentet fra: https://www.webanywhere.com/case-studies/zara/)

Bærekraft – Zara Join life

Bærekraftig utvikling handler i bunn og grunn om «utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov» som er kort beskrevet fra en rapport med navn Vår felles fremtid i 1987. Begrepet bærekraftig utvikling omhandler i stor grad tre dimensjoner som er miljømessige, sosiale forhold og økonomi som man må passe på for at noe skal være bærekraftig. (Desember. 02.2020, MatPrat)

Når det kommer til klesbransjen har ikke de alltid hatt det beste ryktet på seg når det kommer til bærekraft og det å ta hensyn til miljøet. Saker om store kjente kleskjeder som har benyttet seg av barnearbeid, dårlige arbeidsforhold, forurensning samt dårlig lønnet arbeid er nokså kjent for allmenheten. Dette har vært med på å få mange av de store klesgigantene til å få et øye opp, og selv ta i et tak til å få en bedre bærekraftig utvikling. Så hva er det egentlig Zara har gjort for å integrere bærekraft i bedriften deres? …

For å sette lys på dette skal jeg ta utgangspunkt i en artikkel fra fashionista.com. Zara begynte stille å gi ut produkter merket med «Join life» allerede i November 2015, men at de Zara introduserte sin første bærekraftige kolleksjon høsten 2016. Denne kolleksjonen går ut på at det er en merkelapp på plagg som oppfyller ulike kvalifikasjoner, dette er kvalifikasjoner som skal være med på å hjelpe til i en bedre bærekraftig utvikling. Her kan du se en liste over noen av de ulike kvalifikasjonene: (Fernandez. September 21. 2016)

  • Det primære stoffet må være «Better Cotton Initiative» godkjent bomull, organisk bomull, resirkulert bomull, eller resirkulert polyester.
  • Den må være produsert med en av Inditexs «Green to Wear» teknologier.
  • Må oppnå karakter A eller B i Inditexs miljømessige klassifiseringer.

Selv om Zara ikke har blitt 100% bærekraftig enda har de som mål å bli 100%bærekraftig innen 2025. For å nå dette målet jobber Zara Join life imot ulike emner som skal få hjelpe de på å nå målet innen 2025. I en artikkel fra Vogue.com forklares noen av disse målene, hvor det de blant annet skal tilpasse seg utviklingen i samfunnet og bruke ansvarlig og bærekraftig produsert stoff. De skal også transformere butikker og fasiliteter slik at de blir mer miljøeffektive, samt resirkulering av emballasje og ta i bruk «grønnere» alternativer.  (Holgate. Juli 16. 2019)

Hvordan kommer klesindustrien til å se ut om 5-10 år når det kommer til bærekraftig utvikling?

Med nye trender og implementering av bærekraft i bedriftene tror jeg klesindustrien har all mulighet til å forbedre «ryktet» de har hatt på seg som jeg har nevnt tidligere i teksten. Jeg tror ny teknologi, ny mengde implementering av gode værekraftige ideer vil føre til at vi vil se en stor forandring i bransjen. I samfunnet vi lever i dag er det flere og flere som ser viktigheten i å foreta en forandring i samfunnet på en bærekraftig måte. Derfor tror jeg vi kommer til å se en annen holdningsendring i årene fremover hvor det blir viktigere å kjøpe bærekraftige produkter enn kun å gå etter det som er billig som kanskje ikke er produsert på en like etisk og klimavennlig måte.

Mote har lenge vært en av bidragsyterne til avfall og klimaendringer, på bakgrunn av deres ikke-miljøvennlige produksjonsmetoder. Men ifølge en artikkel fra Forbes.com skriver de at dette vil endre seg, og at store merkevarer vil bevege seg mer og mer mot bærekraftige tekstiler og produksjonsmetoder. Som eksempelvis klesgiganten Zara har gjort med kolleksjonen deres «Join Life». Ettersom Zara er en såpas kjent klesmerket vil denne måten og produsere mer bærekraftig på, også føre til at andre bedrifter slenger seg med på denne utviklingen. Jeg tror at om du som en bedrift ikke følger samfunnets normer om en bærekraftig utvikling, så vil du heller ikke komme til å tjene på dette når det kommer til det økonomiske. Dette tror jeg også vil føre til en positiv klimaendring for jordkloden vår. (Morgan. Desember 03. 2020)

Kilder:

MatPrat. (Desember 02. 2020) Hentet fra:

https://www.matprat.no/artikler/matproduksjon/hva-er-barekraft/

Fernandez. C. (2016) What we know about Zara`s first sustainable collection: Hentet fra:

https://fashionista.com/2016/09/zara-sustainable-collection-join-life

Holgate. M. (2019) As Zara announces its latest sustainability goals, three of its design team weigh in on going slower and creating responsibly. Hentet fra:

https://www.vogue.com/article/zara-sustainable-initiatives

Morgan. B. (2020) The fashion industry is ready for a makeover: 4 changes we`ll see in the future. Hentet fra:

https://www.forbes.com/sites/blakemorgan/2020/12/03/the-fashion-industry-is-ready-for-a-makeover-4-changes-well-see-in-the-future/?sh=32f8d59c914a

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *