I dette blogginnlegget skal jeg skrive en innføring i hvordan man skal skaffe seg en relevant mentor. Hvorfor er det lurt for meg som student å skaffe seg en mentor? Vi alle vet at nettverksbygging er utrolig viktig i årene som student, et godt nettverk vil uten tvil hjelpe deg i arbeidslivet i årene etter studiene. Dette innlegget skal derfor i all hovedsak handle om hvordan jeg som student kan bygge opp et personlig læringsnettverk gjennom å skaffe meg en eller flere mentorer.
First Round – Networking Basics
Før dette blogginnlegget har jeg tatt First Round-kurset som er en hjelp til hvordan man skal utarbeide seg et godt nettverk. Dette kurset er laget av Paul Peseks og inneholder 8 forskjellige moduler som man må gjennom. Disse modulene tar for seg tips og ulike verktøy som kommer godt med på veien mot å bygge ditt eget nettverk.

Modul 1 – Din profesjonelle identitet
Denne første modulen er det som skal være med å sette grunnlaget for dette kurset. Her viser Paul til hvordan nettverk kan være autentisk, verdifullt og oppnåelig. Han snakker om at når man er ferdig med enten bachelor, master eller akkurat har kommet ut i jobb. Så vil ikke det si at du er ferdig utlært. Du vil hele tiden bygge videre på din profesjonelle identitet allerede når du er student og fortsette etter du er ferdig med studiene. Han viser også til 5 kvaliteter som er viktig for deg under nettverksbygging:
Empati: Lære å se ting fra den profesjonelles synspunkt.
Nysgjerrighet: Vise interesse for at du er villig til å lære fra av dem og deres erfaringer.
Takknemlighet: Vær takknemlig – personen velger å bruke tid på dette for å gi deg en god innsikt.
Relevanse: Forklare hvorfor denne samtalen er nyttig for deg.
Respekt: Behandle de slik du selv vil bli behandlet dersom du skulle hjulpet noen.
Modul 2 – Finn en mentor via LinkedIn
Når du skal på jakt etter en relevant mentor vil LinkedIn være et utmerket verktøy for dette. LinkedIn vil være som en hjelp hvor du kan bygge og utvide ditt eget nettverk. Her vil du også ha mulighet til å spisse deg inn på ulike søk innenfor eksempelvis bransje, selskaper og andre profesjonelle relasjoner. Kurset forklarer 4 ulike måter å lete etter kontakter på:
Perfect overlap: Dette går ut på å finne noen man kan identifisere seg med, som eventuelt allerede er innenfor ditt nettverk. For en student vil det derfor kunne derfor være nyttig å finne en tidligere student som har gått samme studieretning som deg.
Great overlap: tildels lik «perfect overlap», men her vil det eksempelvis være en som tidligere har gått på samme skole og innenfor samme studieretning som deg.
Similarities: Dette kan være en person som jobber med noe du synes er interessant eller den retningen du har lyst til å bygge videre på.
Someone interesting: En person du synes gjør noe som virker interessant for deg.
Modul 3 – LinkedIn Messaging
Når du har kommet frem til en eller flere personer som fanger din interesse er det på tide å sende de en melding på LinkedIn. Pesek illustrerer dette med hvordan man kan sende en god og kort melding på LinkedIn som kanskje ikke er like «formell» som om du eksempelvis skulle sendt personen en Mail. Dette illustrerer han ved hjelp av 3 faktorer som kan være lurt å ha i bakhode når du skal sende en mail:
Who?: Hvem er du – presenter deg selv kort i meldingen
Why?: Forklar kort hvorfor du velger å sende melding til denne personen.
What?: Forklar det du skulle lure på eller hva du vil ha ut av denne personen.
Modul 4 – Koordinering
I denne modulen forklarer det hvordan du kan koordinere en samtale jevnlig når du har fått et svar eller at personen du kontaktet har vist en form for interesse. Hvordan skal du gå videre herfra? Dette illustreres i kurset gjennom 3 punkter:
Effektiv: Her er det viktig å anta at personen som er ute etter å muligens hjelpe deg, er også mest sannsynlig veldig opptatt med andre ting. Koordiner meldinger raskt og enkelt, vær effektiv. Hver ekstra meldingsutveksling kan risikeres å bli borte i personens innboks.
Ærverdig: Husk at du er den personen som spør etter hjelp eller veiledning. Derfor er det viktig å være fleksibel.
Initiativ: Ta initiativ – Øk din egen sjanse for at samtalen vil komme til å skje og du viser også personen interesse.
Modul 5 – Navigasjon
Dersom samtalen er kommet I gang er det viktig å navigere samtalen slik at den virker oppriktig og profesjonell for mottakeren. Her kan man godt dra inn de fem egenskapene fra modul 1.
Modul 6 – Profesjonell historiefortelling
Her kan det være lurt å presentere deg litt mer grundig og profesjonelt. Få frem dine ferdigheter og koble dette til dine interesser og planer for arbeidskarrieren din. Prøv å fortell en liten historie om din bakgrunn og hvordan du har kommet dit du er per dags dato. Hvordan du skal gjøre dette vil finne du finne eksempler på i modul 6:
- Hvem er du?
- Hva er dine ferdigheter og interesser?
- Hvordan har din profesjonelle reise utviklet seg?
- Hvor er du på din profesjonelle reise i dag?
- Hva håper du å få ut av denne samtalen?
Modul 7 – Research og spørsmål
Det er essensielt viktig å være godt forberedt før du eventuelt kontakter mentoren din. Finn ut litt om han og han sin karriere før en eventuell samtale. Paul forklarer 3 spørsmål man burde tenke igjennom:
«The main question» – Omhandler mentors historie. Hvordan har de kommet seg dit de er I dag og eventuelle utfordringer som har dukket opp på veien
«The Second Question» – Spørsmål rundt arbeidet mentor gjør. Hvilke ferdigheter er relevante etc.
«The Third Question» – hvilke råd og tips mentor har til deg
Modul 8 – Bygge varige relasjoner
Du har fått til en fin samtale med mentor og det er nå viktig og ønskelig å bygge opp en relasjon som varer. Send en melding i etterkant, hvis at du er takknemlig for den innsatsen mentor har lagt inn for å hjelpe deg. Med dette øker du sjansen for at mentor vil hjelpe deg en annen gang også. Dersom du skal sende på nytt er det noen viktige faktorer du må huske på forklarer Paul. Presenter deg selv på nytt, slik at mentor husker deg. Skriv en liten oppdatering siden sist dere hadde kontakt og forklar hvorfor du tok opp kontakten.
Oppsummering
Dette var et lærerikt kurs som forklarer viktigheten og hvordan det kan være til en stor hjelp å ta kontakt med en mentor. Her vil du ikke kun utvide nettverket ditt, men du vil også få tips og triks som kommer godt med videre i arbeidskarrieren din. Personlig lærte jeg mye av dette kurset og kommer helt klart til å ta med meg dette videre.
Kilder:
Pesek. P. (2021) «Networking Basics» Hentet fra:
Hei Mikkel 🙂
Fin struktur på innlegget. Du skriver også veldig bra og lettlest.
Jeg synes du legger det frem på en fin og oversiktlig måte.
Det sagt kan du gjerne fokusere på å skrive en litt lenger innledning og konklusjon, og du kan evt stille spm i innledningen som du svarer på i konklusjonen for en gjennomgående rød tråd.
Stå på, bra jobbet 😀