Fremstår XXL.NO som en god nettbutikk?

Denne uken har vi fått i oppgave å vurdere en nettbutikk til en bedrift man senere kanskje vil jobbe for. Jeg skal her vurdere om XXL har en tilfredsstillende og god nettbutikk på bakgrunn av denne artikkelen fra INEVO. Denne artikkelen er skrevet av Even Ødegård og han viser til 10 ulike vurderingskriterier for nettbutikker. Når jeg skal vurdere nettbutikken til XXL er det på bakgrunn av disse vurderingskriteriene, og jeg vil også poengtere at dette er min personlige mening. Her finnes det altså ingen fasit.

XXL.NO

Bedriften XXL Sport og Villmark er Nordens største sportskjede og ble grunnlagt i år 2000 av brødrene Tidemansen. XXL består av 79 varehus i Norden med unntak av Danmark hvor de kun benytter seg av nettbutikk. Per dags dato har XXL 37 butikker i Norge, 25 i Sverige og 17 i Finland. Hovedkontoret til XXL ligger på̊ Alnabru, Oslo. Visjonen til XXL er at alle som er aktive og har en interesse i sport eller friluftsliv skal få tak i alt de trenger under samme tak, alt fra fotballsko og yogamatter til telt og jaktutstyr. De har et sortiment som passer for alle og enhver, uavhengig av nivå, alder og pris.

Førsteinntrykk

Når man møter en person for første gang, danner man seg ofte et tidlig inntrykk om hvordan denne personen er. Dette gjelder også for nettbutikker. Dersom førsteinntrykket av nettbutikken er dårlig er sjansen for at kunden forlater nettsiden større enn om man skulle hatt en god og ryddig nettside. Et godt førsteinntrykk vil derfor øke sannsynligheten for at kunden sjekker ut nettbutikken din, noe som vil redusere din bouncerate. Det finnes 3 spørsmål man kan stille seg for å avgjøre om førsteinntrykket er godt nok.

Har jeg kommet til riktig sted?

Hva er det jeg kan gjøre her?

Hvorfor skal jeg gjøre det her?

forsiden til XXL

Når man klikker seg inn på hovedsiden til XXL.NO vil jeg si at det er en ryddig og stilren nettside. Logoen er fint plassert oppe til venstre side og fargene på siden står i stil med XXL sine farger noe gjør det enkelt å skjønne at du har kommet til riktig sted. Dette er med på å gjøre et godt førsteinntrykk. Nettsiden er ikke så avansert noe som fører til at det er enkelt å forstå hva man gjøre inne på siden, hvilke varer de har samt at ulike tilbud de har kommer tydelig frem. Søkemotoren er det også nokså enkelt å finne frem til som kan være med å redusere tidsbruken til kundene, med andre ord er det enkelt å finne frem til det du skulle være ute etter.

Synlighet

XXL er godt synlige om man tar i bruk søkemotoren Google. Her kommer nettsiden enkelt opp øverst, kart og adresse til de ulike XXL varehusene og også generell informasjon om kjeden.

Kart over XXL sine fysiske butikker

På søket «tursko» ser vi at XXL er gode på synlighet. De kommer som tredje øverst på organisk søk. Ettersom de skal være en ledende aktør innen friluftsliv er det viktig at de kommer høyt opp på slike søk. Dette gjør det lettere for folk som er på utkikk etter jakt eller friluftsutstyr å finne frem til XXL sine produkter.  

Ved søk som «fotballsko» og «golfkøller» er de litt lenger ned på organisk søk, men de holder seg fortsatt synlige inne på den første siden.

Brukervennlighet

Produktene inne på nettsiden er godt kategorisert. Dersom du som kunde allerede vet hva du skal ha, vil det være enkelt for deg å finne frem til disse produktene. XXL har en nokså god søkefunksjon. Dersom man søker «fotball» kommer det opp ulike forslag samt ulike kategorier innenfor dette søket.

Søkemotoren kunne kanskje vist til bilder av produktene slik at det blir enda enklere å finne frem til det man skal ha.

XXL har også en god, ryddig og oversiktlig mobiltilpasset side som også står i stil med deres nettside. Dette vil føre til at det blir enkelt for kundene å også handle med mobiltelefonen.

Nettsiden deres fra mobilen

Kjøpsprosessen

Når du har lagt til varene i handlekurven er det første man blir bedt om å gjøre er å fylle inn «dine opplysninger» slik at de fort kan fylle ut informasjonen min dersom jeg har handlet der tidligere. På høyresiden kommer det enkelt frem hvor mye som skal betales, at det er gratis frakt samt om du har en rabattkode. Her kan man også enkelt velge hvordan varen skal bli levert.

Før man skal trykke på fullfør kjøp vil man komme over hvilket betalingsløsninger de bruker. Ved å se logoen til eksempelvis VISA eller Klarna vil dette føre til at kunden kan føle seg enda tryggere når de skal handle på nettbutikken til XXL

Hastighet/Teknologi

Kundene vil alltid forvente en rask og effektiv nettside, og dersom ting går for tregt er det en større mulighet for at kunden velger å forlate nettsiden. Når jeg trykker meg rundt inne på nettsiden til XXL oppleves det som at det laster raskt. For å teste hastigheten har jeg tatt i bruk Google Pagespeed insights tool.  

Her ser vi at testen ga en score på 49/100 noe som er ganske dårlig og ikke tilsier helt min egne opplevelse. 49/100 er det nederste sjiktet når det kommer til hastighet og XXL har derfor ting å forbedre for å bli enda raskere.

Kundetilfredshet

På nettsiden er det verken omtaler eller synlige tilbakemeldinger fra tidligere kunder. Her vil det derfor være vanskelig for nye kunder å finne ut om hvor god opplevelse tidligere kunder har hatt med XXL sin nettbutikk. De har dog en spalte som heter «ofte stilte spørsmål» dette kan være en hjelp for kunden dersom de skulle lure på noe.

Trygghet

XXL.no får frem sin kontaktinformasjon på en god måte. De får også tydelig frem på sin forside at det er fri frakt, 30 – dagers prisløfte, 100% fornøydgaranti og gratis retur og bytte. Dette vil være med å skape en ekstra trygghet hos kunden. Ettersom XXL er en nokså stor bedrift med mange fysiske butikker rundt om i Norden har de allerede klart å oppbygge seg en god trygghet for kunden.

XXL er også en butikk som har Trygg E-handel.

Sertifisering hos Trygg E-handel

Kundekommunikasjon

XXL har en veldig aktiv facebookprofil med hele 360 285 følgere. Her poster de jevnlig innlegg og er gode til å svare på spørsmål dersom det skulle oppstå inne på innleggene. Dette tyder på at de har god kundekommunikasjon.

Priser/utmerkelser

Dersom nettbutikken har mottatt noen priser eller utmerkelser kan det være lurt å vise det frem for kundene.

På sin nettbutikk viser de ikke til noen priser eller utmerkelser utenom at de selv har oppført seg selv som Nordens største sportskjede.

Konsept og strategi

«XXL Sport og Villmark» som i all hovedsak er konseptet deres gjenspeiler seg godt på deres nettbutikk. Jeg føler derfor at XXL har et godt konsept med at de leverer alt fra sport, jakt, villmark og friluftsliv. Med et stort sortiment vil det derfor være enklere for kunden å handle det de skulle trenge på XXL sin nettbutikk. Det er enkelt for kunden å forstå akkurat hva XXL gjør.  

Når det kommer til spørsmålet mitt i innledningen om XXL.no er en tilfredsstillende og god nettbutikk vil jeg absolutt si at den er. Den fremstår som en oversiktlig, ryddig og nokså enkel nettbutikk. Min personlige mening etter å ha vurdert de gjennom 10 punkter er at de scorer nokså høyt på alle.

Kilder:

https://www.xxl.no/

Ødegård, E. (02.10.2020) «Hvordan vurdere din nettbutikk?» hentet fra:

2 tanker om “Fremstår XXL.NO som en god nettbutikk?

 1. Hei Mikkel! Jonas fra XXL sin E-COM avdeling her!

  Veldig bra innlegg!! Det er veldig spennende det du har kommet fram til her, og meget nyttig for oss som jobber med dette. Mye av det du nevner i innlegget ditt er ting vi jobber med hver eneste dag,. I en pandemi så blir nettbutikkene enda viktigere enn før, og vi jobber hver dag for å bli enda bedre! Jeg tar med meg videre det du har konkludert med innlegget ditt, og legger det fram for kollegaene mine!
  Lurer du på noe mer eller vil lære mer om XXL eller E-COM, så send meg gjerne en mail på Jonas.P@xxl.no eller en melding på Linkedin

  Keep up the good work!

  – Jonas

 2. Heisann Mikkel 🙂

  Jeg liker veldig godt at du presenterer organisasjonen innledningsvis, dersom du skulle få noen lesere som ikke er godt kjent med XXL.
  Det sagt synes jeg du har gjort en solid analyse og vurdering av nettbutikken, men skulle gjerne sett litt mer bruk av fagterminologi, men ellers veldig godt skrevet.
  Jeg skulle også gjerne sett eksempelvis terningkast ved de forskjellige kriteriene, for strukturens skyld.

  Ellers godt jobbet, veldig kult at du også har fått kommentar fra vedkommende i XXL 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *