Refleksjonsnotat – UNGEHELTER

I denne delen av Digital Markedsføring med Karl Philip Lund har vi fått i oppdrag at vi skal opprette en nettbutikk som en del av eksamen. Vi har blitt satt i grupper på tre til fem personer hvor vi selv må komme opp med en ide eller selge andre tjenester eller produkter å utarbeide og lansere en nettbutikk. Her kommer mine tanker og refleksjoner rundt hvordan jeg synes denne prosessen har gått.

Valg av konsept

Når det kommer til valg av konsept var dette noe som var ganske utfordrende. Min eksamensgruppe og jeg var hele veien enige om at vi hadde lyst til å produsere noe eget, men vi var nokså usikre på hva vi ville produsere. Etter flere diskusjoner kom vi frem til at vi ville gjøre noe veldedig arbeid og kom opp med ideen om å produsere egne t-skjorter hvor alt av inntekten skulle gå til barnekreftforeningen.

Vi kom hadde en ide om at vi hadde lyst til at barn som var rammet av kreft skulle lage designet til t-skortene, så skulle vi stå for det resterende arbeidet. Videre herfra tok vi kontakt med barnekreftforeningen via LinkedIn i håp om å få til et møte. Her kom vi i kontakt med Anja Haug Tronrud som er ansvarlig for innsamling og markedskommunikasjon i barnekreftforeningen. Hun sendte oss videre til lederen for aktivitetshuset på Rikshospitalet. Og det var her våre første problemer oppsto med at de ikke holdt åpent på bakgrunn av Covid – 19. Etter en dialog med lederen for aktivitetshuset fikk vi beskjed om at de muligens skulle åpnet snart, men er det en ting vi har lært under denne pandemien er at ting ofte tar lenger tid enn planlagt. Vi tok derfor en vurdering om å begynne og jobbe med en plan B. Vi ville fortsatt holde på planen om å bruke barn til å lage designet på t-skjortene og vi kom derfor frem til at vi enkelt kunne høre med en barneskole ettersom flere på teamet allerede jobbet hos forskjellige skoler. Aktivitetsskolen Skjønnhaug var interessert i å samarbeide med oss og vi bestemte oss derfor for å gå for plan B.

Selv om det oppsto noen problemer og det ikke ble akkurat som vi hadde planlagt først. Så førte god nytenkning til at vi fortsatt kunne holde på konseptet vårt. Bare nå at barn uten kreft skulle male designet til t-skjortene for å hedre barn som er rammet av kreft.

Målsetting / OKR

I løpet av denne modulen har vi også lært hvordan vi skal jobbe aktivt med OKR. Dette handler om å sette oss mål gjennom hele prosessen som vi skal jobbe imot.

Etter valg av ide, konsept og produkt var det på tide å komme med OKR-mål. For min del var dette en lærerik måte å loggføre på og jeg så også viktigheten av å ta i bruk et slik OKR-system. For oss fungerte dette som et godt og ryddig system hvor vi hadde klare mål som det var enkelt å se hva som måtte gjøres til enhver tid. Nedenfor viser jeg til vår OKR:

OKR

Objective: Opprette en velfungerende nettbutikks om selger godt, samt kan brukes etter eksamen.

KR1: Sponsoravtale på minimum 20 000 kr (10/10)

KR2: Selge 100 produkter i løpet av semesteret (4/10)

KR3: Få 100% fornøyde kunder (8/10)

KR4: Få en influenser på minimum 50 000 følgere til å promotere produktet (10/10)

KR5: Få produktet klart til salg innen eksamen (7/10)

Vi kom frem til at dette var gode oppnåelige mål som vi kunne jobbe imot, men har i ettertid sett at noen har vært litt mer krevende med tanke på problemer som har oppstått underveis i prosessen. Som man kan se over har vi fått til to av OKR´ene før eksamen. Ettersom vi driver med veldedig arbeid var KR1 noe vi klarte å få til nokså fort. Hvor vi fikk en sponsoravtale av Ragn Sells på ca. 25 000 kr hvor de sponset oss med 200 t-skjorter.

KR4 gikk også relativt fort å nå målet vårt. Ettersom vi gjør dette for en god sak og pengene går til veldedighet, fikk vi fort et svar av en person som ville stille til hjelp.

KR5 er det målet som har vært vanskeligst å få gjennomført. Her er det mange faktorer som har spilt inn, alt fra det jeg nevnte tidligere med at vi opparbeide en plan B grunnet Covid – 19 og prosessen med det å finne trykkeri som skulle tilfredsstille oss både på pris, tid og at det at vi var ute etter noe bærekraftig.

KR2 og KR3 blir målt senere ettersom det blir målt ut ifra salgene våres. Her føler vi dog at vi har en nokså god kontroll og kommer til å nå målene vi har satt i OKR´en. Det blir også morsomt og spennende å jobbe videre med nettbutikken etter eksamen for å se hvor vi ligger i forhold til målene vi har satt oss.

Gjennomføring og utfordringer underveis i prosessen

Når det kommer til prosessen fra å utvikle konseptet vårt til en nettbutikk og salg av et fysisk produkt har ikke dette gått helt på skinner, men som igjen har vært en utrolig lærerik prosess. Dette var også noe tidligere studenter ga oss beskjed om tidlig i dette kurset. Vi måtte være klar for en hektisk måned hvor ting ikke alltid kom til å bli som vi først hadde planlagt. Personlig synes jeg det har vært spennende, men også nokså slitsomt.

Ettersom vi driver med veldedig arbeid var vi helt avhengig av utenforstående til å sponse, slik at vi ikke måtte ut med for mye fra egen lomme. Som nevnt tidligere var Ragn Sells tidlig ute med å sponse oss med T-skjorter noe som var avgjørende for videre drift. Etter at T-skjortene var på plass fortsatte vi å lete etter eventuelle sponsorer til trykk. Her hørte vi med ulike bedrifter, samt ulike trykkerier uten å få napp. Vi bestemte oss derfor for å betale fra egen lomme for trykkeri. Her ble det mye frem og tilbake. Det første trykkeriet vi leverte T-skjortene til hadde estimert en mye høyere pris enn hva vi hadde forestilt oss, og vi ble derfor nødt til å avslå dette tilbudet. Tiden var knapp, og vi ble nødt til å fly frem og tilbake mellom ulike trykkerier før vi endelig fikk en god deal med en ny aktør. På bakgrunn av dette har vi ikke klart å gjennomføre KR5 som vi håpet på.

Vi skulle i utgangspunktet også betale for trykkeri helt selv, men ettersom vi er en bedrift som har som et ønske å fortsette med en eventuell ny kolleksjon er det avgjørende at vi får inn litt penger. Av den grunn bestemte vi oss for at T-skjortene skal koste 250 kr, der 200 kr går til barnekreftforeningen og de resterende 50 går til produksjonskostnader. Vi har også lagt ved en donasjonsknapp på nettbutikken vår hvor eventuelle overskudd går direkte til barnekreftforeningen.

Når det kommer til hvordan vi som gruppe har jobbet sammen har det ikke oppstått noen store utfordringer. Vi er allerede en kompisgjeng så selv om det oppstår store diskusjoner, er dette med på å gagne oss på en best mulig måte. Ingen er redd for å komme med meninger, og vi spiller hverandre gode. Dette fører til at vi til slutt ender opp med et produkt og en nettbutikk som vi kan være stolte av.

Læringsutbytte

Når det kommer til mitt personlige læringsutbytte har det å utvikle et konsept og en nettbutikk vært utrolig lærerikt og spennende. Og dette har virkelig gitt mersmak. Det å jobbe med en prosess fra du kommer opp med en ide til du tilslutt står der med et klart produkt gir en god mestringsfølelse.

Jeg har også lært og sett viktigheten i å implementere et godt OKR-system som jeg forhåpentligvis ville kunne ta med meg videre i arbeidslivet. Vi har også blitt utfordret godt av Karl Philip i å finne løsninger på egenhånd. Selv om dette har vært krevende til tider føler jeg at jeg sitter igjen med en bedre forståelse rundt dette hvor mye arbeid som må legges inn før man til slutt sitter igjen med et produkt og en nettbutikk som man kan være stolt av.

Når det kommer til å opprette en nettbutikk i Shopify har dette også vært veldig lærerikt. Dette var noe som var helt nytt for meg, og jeg føler nå at jeg sitter igjen med en god forståelse på hvordan man skal lage en visuelt pen og ryddig nettbutikk. Samt hvordan man skal ta i bruk de ulike verktøyene inne på Shopify.

Alt i alt sitter jeg igjen med en veldig god følelse. Viktigheten av god planlegging og godt samarbeid har vært en nøkkelfaktor. I en slik prosess vil man møte på humper på veien, og det gjelder da å tenke på nye måter. Her har jeg fått masse praksis erfaring, som jeg helt klart kommer til å ta med meg videre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *